Vakantie Dominicaanse Republiek

Niets is fijner dan het vooruitzicht van zonovergoten vakantie op de Dominicaanse Republiek. Een helderblauwe zee, stralend wit zandstrand en wuivende palmbomen, wat wil je nog meer? Eerlijk is eerlijk, het strand van de Dominicanen heeft een enorme aantrekkingskracht.

Lees meer over Vakantie Dominicaanse Republiek

Jouw vakanties

Vakantie Dominicaanse Republiek

Relaxen op een fijn ligbed, turend naar de horizon en wegdommelen bij de geluiden van de zee. Wil je iets actiever zijn, dan zijn er talloze mogelijkheden in en op het water. Ontdek al duikend of snorkelend de prachtige onderwaterwereld van de Dominicaanse Republiek of verken de oceaan in een bootje. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gastvrije bevolking, zij tillen samen de vakantie naar een hoger plan. Tijdens een vakantie naar de Dominicaanse Republiek voelt iedereen zich welkom. Bekijk snel het aanbod op Reis.nl!

Vakantie Santo Domingo

Santo Domingo staat bekend als de eerste stad van De Nieuwe Wereld. Hiermee wordt verwezen naar de continenten Noord- en Zuid-Amerika die vanaf de 15e-eeuw zijn ontdekt. In Santo Domingo werden door de Spanjaarden de eerste kathedraal, het eerste ziekenhuis, het eerste gerechtshof, de eerste douanepost en de eerste universiteit van de Amerikaanse continenten gebouwd. Vandaag de dag zijn door de hele stad nog veel tekenen van het Spaanse koloniale tijdperk te zien. Helaas hebben aardbevingen en piratenaanvallen ervoor gezorgd dat veel gebouwen zijn vernield, zoals het ziekenhuis, maar de koloniale binnenstad, bekend als La Zona Colonial, heeft nog steeds 300 gebouwen uit de 16e eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Aanraders zijn het paleis Alcázar de Colón, de Santa Maria kathedraal en Casas Reales, het oude gerechtshof. Een andere bezienswaardigheid is de Faro a Colón, een monument ter nagedachtenis aan Columbus. Naast de koloniale invloeden is Santo Domingo ook heel modern. Er is een leuke boulevard, de Malecon, met verschillende terrasjes en ook diverse winkelcentra. Ook zijn er vele uitgaansgelegenheden en ontbreken natuurlijk ook de merengue-clubs niet. De merengue is namelijk een muziek- en dansstijl die afkomstig is van de Dominicaanse Republiek. Op zo'n vijf kilometer afstand van het centrum van Santo Domingo ligt de grotformatie Los Tres Ojos. Dit zijn drie meren die zijn ontstaan door het instorten van het grottensysteem. De meren liggen in het Mirador del Este Park en is een van de meest bezochte toeristische attracties van het land. De meren liggen in een kalkstenen grot en worden 's avonds prachtig verlicht met gekleurde lichten. Deze grotten werden door Taino-indianen gebruikt voor religieuze ceremonies.

Vakantie Punta Cana

We nemen je mee naar Punta Cana, de ideale bestemming voor een strandvakantie, gelegen in het oosten van de Dominicaanse Republiek en een populaire vakantiebestemming. Het zijn niet alleen de fantastisch mooie zandstranden afgebakend door wuivende palmbomen en de blauwe zee die zo aantrekkelijk zijn, je kunt in Punta Cana óók het nodige bezoeken. Wat dacht je van waterparken, pretparken, aquaria? Of maak eens een boottocht om te vissen of dolfijnen te spotten. Houd je van chocolade? Ga dan naar het Aromas Museum waar je kunt zien hoe sigaren, chocolade en koffieproducten worden gemaakt. Wil je het oude Punta Cana ervaren? Ga dan naar Altos de Chavón. Dit is een nabootsing van een dorpje uit de Middeleeuwen. De bouw is voltooid in de tachtiger jaren. Je kunt er goed zien hoe de mensen hier vroeger leefden. In dit dorp is een amfitheater met 5.000 zitplaatsen waarin beroemdheden en popidolen optreden en waarin ook theatervoorstellingen worden gegeven. In de omgeving van Punta Cana ligt natuurreservaat Parque Nacional del Este. Het natuurgebied omvat zowel kustgebied als oceaan. Duikers en snorkelaars kunnen genieten van het koraal dat in het water te vinden is, vogelaars kunnen hun best doen zo veel mogelijk van de in totaal 114 verschillende vogelsoorten te spotten, zonliefhebbers kunnen zich uitstrekken op de stranden van het eiland Saona en cultuurliefhebbers kunnen de grottekeningen van de Taíno in onder meer de Cuava del Puenta bestuderen. 

Nationale parken op de Dominicaanse Republiek

Parque Nacional del Este is overigens niet het enige nationale park. De Dominicaanse Republiek telt vele nationale parken en reservaten, dus natuurliefhebbers hebben zeker niet te klagen. In totaal telt de Dominicaanse Republiek negentien nationale parken, vijftien natuurreservaten, zes wetenschappelijke reservaten en nog eens negen beschermde eilanden en daarmee is de lijst eigenlijk nog niet compleet. Meer dan 25% van de oppervlakte van de republiek valt onder beschermd natuurgebied. Tot de populairste gebieden behoren naast het Parque Nacional del Este, het Parque Nacional los Haïtises en Parque Nacional Jaragua. Parque Nacional Los Haïtises is alleen per boot bereikbaar en de meeste toeristen bezoeken het als onderdeel van een georganiseerde excursie. Het natuurgebied bestaat uit mangrovebossen, begroeide rotsen en diverse grote grotten. In deze grotten hebben vroeger de Taíno Indianen geleefd en in enkele ervan zijn rotsschilderingen zichtbaar. Parque Nacional Jaragua is het grootste natuurpark van het land. Het bestaat uit een landgedeelte, een kustgebied en een onderwatergebied. Ook in dit park zijn grotten met Taíno-tekeningen te vinden. Onder de vele verschillende vogels die in het park hun thuis vinden, bevinden zich flamingo’s en pelikanen. Zij zijn meestal te vinden langs de oevers van de Oviedo Lagune. Tot het natuurgebied behoren twee eilanden: Isla Beata, waar veel leguanen voorkomen en Isla Velha, dat bekend staat om de onderwatergrotten en dat een populaire duikersstek is. In het park ligt tot slot één van de mooiste stranden van de Republiek en misschien wel van de wereld, het Bahía de las Águilas, een acht kilometer lange hagelwit zandstrand. De Dominicaanse Republiek is ideaal voor een natuurvakantie!

Het groene schiereiland Samaná

Het groene schiereiland Samaná ligt in het noordoosten van de Dominicaanse Republiek en is met de tropische heuvels, mooie baaien, ongerept natuur een prachtig tropisch stukje land. Naast wonderschone natuurverschijnselen is het een kleurrijk en levendig met een brede boulevard met veel winkeltjes en eetgelegenheden. Elke dag is er een markt op het eiland die een goede indruk geeft van lokale leven op Samaná. En wil je echt even zien hoe het leven er als ‘Robinson’ eruit ziet, ga dan eens via de voetgangersbruggen naar de onbewoonde eilanden Cayo Linares en Cayo Vigia. Van januari tot maart komen duizenden bultrugwalvissen richting het schiereiland om te paren en jongen te baren. Deze bijzondere gebeurtenis is te zien vanaf het land, maar ook vanaf excursieboten. De walvissen zijn een bedreigde soort, over de hele wereld zijn er namelijk nog slechts 6.000. De excursieboten zullen zich daarom aan bepaalde regels houden dus: verantwoord walvissen spotten. Ondanks deze toeristentrekker is de rest van het schiereiland nog niet overspoeld door massatoerisme. Op zoek naar een natuurpark op Samaná? Hier vind je Los Haitises Nationaal Park met subtropisch woud, mangroven, mooie rotseilandjes en oude precolumbiaanse rotstekeningen. Honderd tropische vogelsoorten leven hier in de weelderige natuur, waar het prachtig is om te wandelen. De waterval Salto El Limon werd er tot nationaal monument verklaard. Hier zijn ook Mogotes te vinden. Dit zijn gigantische afgesleten kalksteen bergen tot zo'n 200 meter hoog waarvan door erosie alleen de kern van de berg is overgebleven. Bezoek op Isla Samaná ook het Playa las Galeras, een strand met fraaie natuur, waar nog niet veel toeristen komen.

Dominicaanse rum

Puerto Plata is een van de eerste plaatsen waar Columbus aan land kwam. De vele culturen die hier samenkwamen proef je nu nog overal. Het historische centrum van Puerto Plata is één van de betere historische hotspots in het land. Breng een bezoekje aan de kleurrijke huizen, wandel over de boulevard of trek richting het mooie San Felipe fort. Voor het mooiste uitzicht over de stad neem je de kabelbaan naar de top van de Pico Isabel de Torres. Deze 792 meter hoge berg ligt midden in de stad. Bovenop de berg vind je een botanische tuin. Daarnaast staat er op deze berg het zestien meter hoge standbeeld van Jezus Christus. Dit beeld is een replica van het beeld van Jezus Christus in Rio de Janeiro. Je kunt de top van Pico Isabel de Torres bereiken met een kabelbaan. In Puerto Plata bevindt zich een van de drie rumfabrieken van Brugal. Brugal is een wereldwijd bekend rummerk. Jaarlijks produceert de fabriek maar liefst anderhalf miljoen liter witte en bruine rum. De fabriek is op werkdagen open voor bezoekers en gratis toegankelijk. In de buurt van Puerto Plata vind je Damajaqua Cascades. In totaal telt de gelijknamige rivier 27 watervallen. Sommige vallen als een gordijn naar beneden, andere vormen een glijbaan van poel naar poel. Een wandelpad voert door de jungle langs de zeven eerste watervallen naar de hoger gelegen cascade.

Eten en drinken

Dominicaanse toetjes smaken goed, maar zijn erg zoet! Veel van deze lekkernijen zijn gemaakt met kokos, tropisch fruit en suiker. Uit eten gaan is heel goedkoop in de Dominicaanse Republiek.

Carnaval op de Dominicaanse Republiek

Het grootste en meest uitbundige feest van de Dominicaanse Republiek is carnaval. Al voor de Europese kolonisatie vierden de Taíno hun eigen feesten met kleurrijke maskers. De Spanjaarden wilden deze ‘heidense’ traditie rechtvaardigen door er een Christelijke achtergrond aan te geven. Tot op de dag van vandaag wordt het feest gebruikt om even (een volle maand) los te breken van de alledaagse beslommeringen.

Divers aanbod vakanties naar de Dominicaanse Republiek

De ene reiziger is de andere niet. De een is geboren voor een zon-, zee- en strandvakantie, terwijl de ander er graag op uit wil en de bestemming écht wil leren kennen. En ook dat kan op de Dominicaanse Republiek. Dit pareltje heeft namelijk een interessante historie en een geheel eigen cultuur. Een bezoekje aan Puerto Plata, Santa Domingo of La Isabela mag daarbij niet ontbreken. Stuk voor stuk bieden deze prachtige steden een historische stadskern met de nodige verhalen. 

Interesse gekregen in een vakantie naar de Dominicaanse Republiek? Bekijk het aanbod op Reis.nl en boek direct. Ben je op zoek naar een goedkope vakantie naar de Dominicaanse Republiek? Bekijk dan onze last minutes Dominicaanse Republiek. 

Heb je vragen gekregen over deze bestemming? Dan kun je gerust contact met ons opnemen via de livechat. Onze gespecialiseerde medewerkers helpen je graag verder!

Praktische informatie Dominicaanse Republiek

Wat is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek?

Santo Domingo is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, gelegen aan de zuidkust. 

Is er tijdsverschil tussen de Dominicaanse Republiek en Nederland?

Tijdens onze zomertijd is het in de Dominicaanse Republiek 6 uur vroeger en tijdens onze wintertijd is het in de Dominicaanse Republiek 5 uur vroeger.

Wat is de beste reistijd voor de Dominicaanse Republiek?

Je kan het hele jaar door afreizen naar de Dominicaanse Republiek. De Dominicaanse Republiek heeft een tropisch klimaat met een relatief constante temperatuur, tussen de 28 en 32 graden, met een hoge vochtigheidsgraad. Door het constant aanwezige en aangename briesje is het op de Dominicaanse goed uit te houden. 

Wat voor cultuur heeft de Dominicaanse Republiek?

Net als in de rest van de Caribbean is gevarieerde cultuur van de Dominicaanse Republiek ontstaan uit verschillende invloeden. De oorspronkelijke Taíno cultuur heeft zich vermengt met onder andere Spaanse, Afrikaanse en Franse elementen. Dit is te merken in de keuken, taal, levensstijl, en gewoontes van de Dominicaanse Republiek. 

Welke taal spreken ze op de Dominicaanse Republiek?

De officiële taal van de Dominicaanse Republiek is de Spaanse taal, het Castellano. Er worden ook veel andere talen gesproken, zoals Engels, Frans, Duits, Italiaans en zelfs Chinees.

Wat is de officiële munteenheid van de Dominicaanse Republiek?

De munteenheid van de Dominicaanse Republiek is de Dominicaanse peso (DOP). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 50, 100, 200, 500, 1.000 en 2.000 DOP. Al deze biljetten zijn gangbaar. Het is wel handig om altijd wat kleine coupures op zak te hebben. 

Welke stekker heb je nodig voor de Dominicaanse Republiek?

De stopcontacten die ze op de Dominicaanse Republiek gebruiken, zijn niet compatibel met de Nederlandse stekkers. Als je op de Dominicaanse Republiek je elektrische apparaten wil gebruiken, dan heb je een reisstekker nodig die past op de stopcontacten op Dominicaanse Republiek. Wij raden een van de universele wereldstekkers aan, zodat je niet een eenmalige aankoop doet voor een reisstekker die enkel in landen als Dominicaanse Republiek werkt.

In Dominicaanse Republiek heb je mogelijk een reisstekker of een omvormer nodig om je elektrische apparaten te gebruiken. De netspanning (120) en de frequentie (60) zijn niet hetzelfde als in Nederland. Aangezien de netspanning en de frequentie anders zijn, zal niet elk apparaat werken met een reisstekker. Controleer of je elektronische apparaten werken op variabele voltages (110-240V) en variabele frequenties (50-60Hz).

Welke vaccinaties heb je nodig voor de Dominicaanse Republiek?

Een gele koorts-vaccinatie is uitsluitend verplicht indien komend uit Brazilië: de staten Mina Gerais, Espirito Santo, Sao Paulo en Rio de Janeiro. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) worden aanbevolen.