Wat te doen bij autopech in het buitenland

Autopech op vakantie? Het is het laatste dat je wil dat jou overkomt, maar belangrijk om op voorbereid te zijn. In eigen land weet je waarschijnlijk wel hoe je hulp kunt vinden. Maar hoe zit dat eigenlijk als je op vakantie bent? Heb je eigenlijk een autoverzekering met pechhulp in het buitenland? Dit zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden, wanneer pech buiten Nederland jou toch overkomt.

Een goede autoverzekering is het halve werk

Wanneer je je auto verzekeren gaat, zijn er allerlei opties om af te wegen. Afhankelijk van jouw wensen en budget zijn er verschillende dekkingen en verzekeraars die goed bij jouw situatie passen.

Kies je voor een aanvullende autoverzekering voor pechhulp in het buitenland, dan wordt er goed voor je gezorgd in het geval van pech. Zo krijg je hulp ter plaatse wanneer je ineens met je auto langs de kant van de weg staat. Maar ook bij een ongeval of diefstal van je auto is er dan dekking. Ook is eventueel vervoer van je auto of jijzelf inbegrepen, als je daarvoor kiest. En een vergoeding voor je hotelovernachting en vervangend vervoer wanneer je met je eigen auto echt niet meer verder kunt.

Wat te doen als je pech hebt

Een oververhitte motor, een lekke band, een lege accu of een verkeersongeluk? Als je stil komt te staan in het verkeer, dan kan dat onveilige situaties veroorzaken. 

  • Zorg daarom allereerst dat jij en je reisgenoten in veiligheid worden gebracht. Zet je auto zo ver mogelijk van de eventuele weg en ga zelf achter de vangrail staan.

  • Vervolgens zet je je alarmlichten aan, doe je een veiligheidsvest aan en zet je je gevarendriehoek neer om het verkeer om je heen ruim op tijd te waarschuwen. 

  • Voordat je vertrekt, onderzoek dan welke regels er in het land van bestemming gelden en welke veiligheidsartikelen je verplicht mee moet hebben. Een gevarendriehoek, veiligheidsvest, reservelampen, EHBO-doos en in sommige gevallen zelfs een brandblusser: wat er verplicht is, varieert van land tot land.

  • Neem vervolgens contact op met je pechhulpverlener. In de meeste gevallen bel je het internationale alarmnummer van de pechhulpdienst. Je geeft dan door waar je precies bent (door middel van de kilometerpaal en wegnummer, of een plaatselijk adres). Ook kun je pechhulp oproepen via een app. Sta je toe om je locatie te delen, dan geeft de app zelf jouw locatie door door middel van de GPS-coördinaten.

Vanaf dat moment is het wachten tot de pechhulp arriveert!