Beeld Picasso op Plaza la Merced

Tips voor succesvolle citytrip Malaga

Malaga is vanwege zijn mediterraanse maar milde klimaat de perfecte plek voor een heerlijke citrytrip, het hele jaar door. Het is heeft er sinds 1900 niet gevroren, en door zijn zeebries is de stad voor Spaanse begrippen zomers niet extreem heet. Gecombineerd met relaxte inwoners en cultuur, mooie bezienswaardigheden en hippe winkels verveel je geen moment.

Waar ligt Malaga?

Malaga is een van de meest zuidelijke Spaanse steden en daarmee ook een van de zuidelijkste steden van Europa. Het ligt in de regio Andalusië en is de op vijf na grootste stad van Spanje. In de havenstad aan de Costa del Sol wonen iets meer dan een half miljoen mensen, en van oudsher is Malaga een industrie- en havenstad die zowel christelijke als Moorse invloeden heeft gekend.

1 Tapas!

Op Spaanse grond wil je uiteraard lekkere tapas eten, en het aanbod daarvan is in deze Andalusische stad enorm. Populair bij zowel toeristen als locals voor een fijne wijn en traditionele hapjes zijn tapasbars El Pimpi en Casa Lola. Blijf je meerdere dagen en wil je iets nieuws proberen, dan is La Taberna del Pintxo Larios ook een aanrader. Hier serveren ze Noord-Spaanse Pintxos (uitgesproken als pientcho), net even iets anders dan de bekende, zuidelijke tapas. Vergeet er ook geen lekkere regionale Spaanse wijnen bij te bestellen!

2 Lokale beroemdheden

  • Uitzicht op stad en kathedraal

Wat hebben filmster Antonio Banderas en Pablo Picasso gemeen? Het zijn allebei malaquenos, geboren in deze zonnige havenstad. Tijdens je verblijf biedt een bezoek aan het Picassomuseum een interessante inkijk in het bewogen leven van de kunstenaar en het surrealisme. In de museumshop vind je een grote hoeveelheid mooie boeken en souvenirs voor thuis. Ook leuk als je genoeg tijd hebt: Picasso’s geboortehuis aan het plein Plaza La Merced. Dit gemoedelijke plein is omringd door barretjes met allerlei verschillende keukens en de perfecte plek om even bij te komen.

3 Shop ‘till you drop

Natuurlijk kan je in deze grote Andalusische stad heerlijk winkelen. Een bezoek aan Malaga is niet compleet zonder op je gemak door hoofdstraat La Calle Larios te slenteren. Hier vind je alle grote ketens en de shoppende menigte. Valt jouw bezoek in december? Dan is straat bijzonder versierd met duizenden lichtjes en zijn er ’s avonds lichtshows. Strijk na je uitputtende shopping spree neer bij de rooftopbar op de vijftiende verdieping van het AC Palacio. Hier heb je uitzicht over heel Malaga en extra leuk: hier is een scene uit de populaire serie The Crown opgenomen.

4 Geniet van het groen

Even op adem komen? Dan is de traditionale siesta in Spanje, waarbij veel winkels tussen 14:00 en 17:00 sluiten, het juiste moment even de groene gedeeltes in de stad op te zoeken. De binnenstad van Malaga heeft prachtige perkjes en parken, waar de lokale bevolking onder de tropische palmen even pauzeren op de bankjes. De échte botanicus doet er goed aan een bezoekje te brengen aan Jardin Botanico Historicio La Conception, net buiten de stad (wel op fietsafstand of te bereiken per bus). In deze spectaculaire botanische tuin met meer dan 2000 soorten waan je er in een ware jungle.

5 Cultuur snuiven

Als een van de oudste steden van de wereld kent Malaga een rijke geschiedenis met Romeinse, Christelijke en Islamitische invloeden. Om een goede indruk te kijken van de geschiedenis en mix van bouwstijlen in de stad, mag je een bezoekje aan het Moorse fort Alcazaba in het midden van het centrum, eigenlijk niet ontbreken. Wandel hier door de prachtige, vaak best kalme binnenplaatjes en loop over de buitenmuur. Ook interessant is een bezoekje aan de oude Atarazanasmarkt, een levende warenmarkt waar je iedere dag de lekkerste verse hapjes scoort. De grote Arabische toegangspoort maakte ooit deel uit van de oude stadsmuur, die destijds langs de waterlijn van de stad liep (voor de drooglegging).

6 Vamos a la playa!

Een groot deel van het jaar is het warm genoeg om uit te waaien op het strand, en daarvoor kan je het best terecht op stadsstrand Malagueta beach. Ga je op zaterdag of zondag, let dan eens op alle Spaanse families die beladen met koelboxen, stoeltjes, hapjes en drankjes gezellig het weekend vieren. En als je honger krijgt: op stranden langs de gehele Costa del Sol hangen de zogeheten Espetos de Sardines, verse sardientjes, te braden.