5 verborgen watervallen die het omrijden waard zijn

Van een smal, lieflijk smeltbeekje dat zijn weg naar beneden vindt tot het woeste gedonder van enorme watermassa’s die van honderden meters hoogte op een rotsbedding stukslaan: het fenomeen ‘waterval’ blijft reizigers boeien. Booking.com verzamelde daarom de 5 mooiste verborgen watervallen ter wereld.

Omdat 76 procent van de Nederlandse reizigers zegt dat een prachtig landschap erg belangrijk is bij hun keuze voor een volgende reis. Dit onderzocht Booking.com de meer dan 29 miljoen listings in meer dan 153.000 bestemmingen wereldwijd. En vond zo vijf niet al te bekende plekken te vinden waar reizigers oog in oog kunnen komen met de mooiste watervallen van Moeder Natuur. Of je nu al van plan bent om een van deze prachtige landschappen te bezoeken of alleen maar op zoek bent naar wat inspiratie voor het volgende avontuur. Voor deze verborgen watervallen, van Bulgarije tot Zuid-Korea, rijdt iedereen graag een stukje om.

1. Waterval van Krushuna, Bulgarije

Middenin een bos en op slechts 2,5 uur rijden van Sofia liggen de watervallen van Krushuna verscholen. Deze waterval is opgebouwd uit vele kleinere, trapsgewijs verbonden watervallen, en heeft op verschillende niveaus diep blauwgroene meertjes. Al met al een prachtige bestemming voor een dagtrip vanuit de Bulgaarse hoofdstad. Vanaf het dorp Krushuna is het nog 20 minuten lopen door een nationaal park, dat overigens alleen bereikbaar is met de auto. De watervallen trekken bezoekers van heinde en verre, ook vanwege de mineraalrijke, natuurlijke zwembaden die bezoekers jaren jonger zouden maken. Voor wie benieuwd is naar nog meer natuurschoon in deze omgeving, zijn de mysterieuze, buitenaards aandoende grotten van Devetashka een aanrader. Deze liggen op korte loopafstand aan de hoofdweg, vlakbij het dorp Devetaki.

2. Watervallen van Ouzoud, Marokko

De watervallen van Ouzoud liggen op 2,5 uur rijden van Marrakech en zijn de hoogste in Noord-Afrika. Na een prachtige rit door gevarieerd landschap kom je aan bij een prachtige, trapsgewijze waterval die ongeremd zijn weg zoekt langs okerkleurige rotsen en plekken met weelderig groen. Een leuke verrassing is dat hier hele troepen berberapen rondlopen. De echte avonturiers kunnen met een bootje tot vlak onder het vallende water komen. Hier is een indrukwekkend regenboogeffect te zien dat veroorzaakt wordt door een gordijn van fijne waterdruppeltjes. Het is ook mogelijk om te zwemmen in de natuurlijke poelen onderaan de waterval. Of te voet het pad te verkennen dat van beneden naar de top loopt. Wat voor avontuur je ook kiest, je kunt hier letterlijk alle kanten uit, en een unieke ervaring is gegarandeerd. 

3. Multnomah Falls, Oregon, VS

Vanaf Portland ben je in een half uurtje rijden bij Multnomah Falls. Na een wandeling van ongeveer 3,5 km (213 meter omhoog) bereik je de perfecte plaats om foto’s te maken, de Benson Bridge, met de waterval op de achtergrond. De bezoekers die een nog spectaculairder uitzicht willen lopen door naar het uitkijkpunt, dat 20 minuten verderop ligt. Eenmaal daar aangekomen is de Multnomah Falls Lodge, gebouwd in 1925, een aanrader. Hun menu biedt onder andere heerlijke, lokaal gevangen vis, wijn uit de staten Oregon en Washington, en lokaal gebrouwen speciaalbier. Het uitzicht op de voet van de waterval maakt het plaatje compleet.

4. Waterval van Schaffhausen, Zwitserland

In de zomermaanden stroomt er wel 600.000 liter water per seconde door de waterval van Schaffhausen, officieel de Rheinfall, bij het Zwitserse plaatje Neuhausen am Rheinfall. Deze schilderachtige waterval ligt op slechts 45 minuten rijden van Zürich. Om de grootste waterval van het Europese vasteland in al zijn pracht te kunnen zien, hebben bezoekers de keuze uit meerdere uitzichtpunten. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant van de rivier. Het populairste uitzichtpunt is de ‘Känzeli’ aan de zuidelijke oever. Dat bereikbaar is via Schloss Laufen (waar rondleidingen gegeven worden) of over het water met een bootje die dicht bij de waterval zelf komt. Op weg naar de waterval is er veel te zien. Bijvoorbeeld de burcht van Munot, een 16e-eeuwse, ringvormige vesting boven Schaffhausen. En ook het middeleeuwse stadje aan de Hoogrijn zelf, halverwege het Zwarte Woud en de Bodensee, is een bezoek waard.

5. Waterval van Bidulginang, Zuid-Korea

De waterval van Bidulginang ligt bij Pocheon, een stad in het binnenland, ongeveer 40 minuten ten noordoosten van Seoul. Als je een roadtrip maakt naar deze verborgen waterval is Peace Land Korea ook zeker een aanrader. Deze prachtige botanische tuin aan het begin van het Sanjeongmeer huisvest ‘vergeten giganten’. Vijf sculpturen van gerecycled materiaal van de hand van de Deense kunstenaar Thomas Dambo. Deze beelden complementeren op speelse manier de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Pocheon Herb Island, een klein dorp waar mediterrane kruiden verbouwd worden voor culinaire en medicinale doeleinden, is ook een bezoek waard. Tussen november en april vindt het Herb Island Lighting & Illumination Festival plaats, en worden de huizen en tuinen van het dorp prachtig verlicht door miljoenen led-lampjes.