4x Kroatische steden om nu te ontdekken

Niets leukers dan reisplannen maken voor 2019! Daarom inspirerende tips voor 4 leuke, prachtige en interessante Kroatische steden. Van hoofdstad Zagreb tot het charmante Split in het zuiden. Plaatsen die stuk voor stuk ideaal zijn voor de combi citytrip-strandvakantie-autoreis, fly & drive.

Verrassend Zagreb: monumenten en maffe musea
Een citytrip naar hoofdstad Zagreb mag natuurlijk niet ontbreken. Zagreb bestaat uit een Benedenstad en Bovenstad. De Benedenstad is jonger en drukker en er zijn vele bijzondere musea te vinden zoals het vervreemdende Museum van Illusies. In de middeleeuwse Bovenstad kun je heerlijk ronddwalen langs vele monumenten. Wandel via de Stenen Poort (Kamenita Vrata) het centrum in, zie de opvallende Markuskerk, de toren Lotrscak en koop een kaartje voor het Museum of Broken Relationships met alles over verbroken relaties. Ook niet te missen is de dynamische Dolac markt (boerenmarkt), voor vers fruit, groente en vis. Geniet in de Benedenstad van terrassen en veel groen zoals in de botanische tuin Botanicki vrt (gratis toegang). Zagreb ligt sowieso in een groene omgeving die heel goed op de fiets is te ontdekken. Neem de Sljeme berg en Jarun Lake, een meer dat ook uitnodigt tot kanoën, surfen en zwemmen in de zomermaanden. Leuk om te weten: Zagreb is middeleeuws en modern tegelijk, maar houdt tradities graag in ere. Zo worden nog dagelijks de straatlantaarns in het oude centrum met de hand aangestoken door lantaarnopstekers.

Artistiek Rijeka: Culturele Hoofdstad van Europa 2020
Rijeka, Kroatië ’s derde grootste stad met 128.000 inwoners, belandde nog niet vaak op stedentriplijstjes. Daar gaat nu verandering in komen; de stad is namelijk Culturele Hoofdstad van Europa in 2020. En dat komt niet uit de lucht vallen. Havenstad Rijeka staat bekend om z’n artistieke inslag, heet ook wel centrum van de punk en rock en industriële gebouwen transformeren langzaam in creatieve kunstspots, trendy bars en restaurants. In Rijeka weet je je daarnaast omringd door paleizen, Venetiaanse huizen en het Romeinse fort, Trsat Castle. Wandelen doe je op de Korzo, een levendige promenade vlakbij de kust, en voor een portie hedendaagse kunst zorgt het MMSU, Museum of Modern and Contemporary Art. Andere grote plussen in de nabijheid: de berggebieden Učka (beschermd natuurpark) en Gorski Kotar en het eiland Krk. De gastronomie is nog zo’n pluspunt. Proef de lekkerste vis, vers gevangen scampi in de Kvarnerbaai, pršut ham van het eiland Krk, heerlijke wildgerechten met paddenstoelen naast truffels en de zelfgemaakte Šurlice (pastasoort).

Bekijk hier ons Kroatië aanbod