Reis.nl

Reis Baltische Staten

Home » Reis Baltische Staten
Reisorganisaties:

Reis Baltische Staten

Vakantie reizen Baltische Staten: Estland, Letland, Litouwen – Stille Parels aan de Oostzee

De Baltische Staten vormen waarschijnlijk één van de meest onbekende gedeeltes van Europa. Na jaren van Sovjetdictatuur zijn deze landen nu vrij, zelfstandig en lid van de EU. Er zijn diverse manieren om deze landen te leren kennen. De Baltische Staten zijn van een ongerepte en ongekende schoonheid en staan bol van een formidabele hoeveelheid cultureel erfgoed. Als gevolg van de roerige geschiedenis van de Baltische Staten zijn de Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden duidelijk zichtbaar, zowel in de architectuur als de cultuur.

Estland is de kleinste van de drie Baltische Staten, het is even groot als Nederland en er wonen 1,4 miljoen mensen. Het grenst aan Letland en Rusland en wordt omsloten door de Baltische Zee waarin vele dunbevolkte eilandjes om een bezoek vragen. De officiële taal is Est maar doordat een kwart van de bevolking Russisch is wordt de Russische taal ook nog steeds gebruikt. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken als u daar van uw vakantie gaat genieten. Veel mensen spreken ook Engels en Duits.
Het is goed toeven aan de grillige Estse kust. Door de vele baaitjes is er altijd wel ergens een rustig plekje te vinden om een duik in zee te nemen en de weersomstandigheden zijn daar in de zomer ook naar. De steden wisselen schilderachtige middeleeuwse kernen af met moderne winkelcentra en orthodoxe kerken.

In Letland is de helft van de bevolking Russisch of Russisch sprekend. Letland is groter dan Estland en kleiner dan Litouwen. Ongeveer 50% van Letland bestaat uit onaangetaste natuur in de vorm van bossen en reservaten, talloze rivieren, 2256 meren en honderden kilometers witte zandstranden. De flora en fauna zijn verbazingwekkend. Hier leven nog wilde bruine beren, lynxen, wolven en duizenden ooievaars die hier een “paalwoning” hebben. Er zijn diverse plekken om zeldzame vogels te spotten. Uitgestrekte velden, landerijen en al dan niet in onbruik geraakte akkers bepalen het landschap. De kustlijn is grillig, de kleine gehuchtjes met houten huizen, eenzame boerderijen en vervallen kolchozen zijn een belevenis. Riga is het politieke, economische en culturele centrum van Letland en waarschijnlijk de meest kosmopolitische stad van de drie Baltische hoofdsteden. Het heeft historie, cultuur en glanzende parels van architectuur en heeft daarnaast genoeg te bieden om een bruisende hoofdstad te zijn.

Litouwen is 1½ keer zo groot als Nederland en telt 3,8 miljoen inwoners. In de 15e eeuw was Litouwen de grootste staat van Europa! Het is het enige land van de Baltische Staten dat overwegend rooms-katholiek is en dat is duidelijk terug te zien in de bouwstijl.
De natuur is ook in dit land overweldigend en dat wil men graag zo houden. U kunt vrijwel onbeperkt van de natuur genieten in vijf nationale parken en verschillende natuurreservaten. Aan de kust ligt het Curonian Spit National Park, bekend en veel gefotografeerd vanwege zijn adembenemende zandduinen. Het oude centrum van Vilnius, dat op de Unesco lijst van werelderfgoed staat, ademt nog de sfeer uit van een kleine provincieplaats met vele oude monumenten in variërende bouwstijlen maar heeft ook diverse trendy cafés en chique restaurants.

Bekijk ook onze reizen naar:

Op de hoogte blijven van de beste aanbiedingen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief: